TAVSİYELER

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SINAVLARINA HAZIRLIK

Kurum bünyesinde çalışan Gelir Uzman Yardımcıları başta olmak üzere belli şartlara haiz tüm personellerin başvurabileceği

– Gelir Uzmanlığı
– Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı
– Vergi Dairesi Müdürlüğü
– GİB Grup Müdürlüğü

sınavları neredeyse her yıl teamül niteliğinde açılır hale gelmiş ve kariyer basamaklarını tırmanma olanağı artmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan sınav şekli; test usulü, dört seçenekli, yanlışın doğruyu yıpratmadığı ve en önemlisi de standart sapmanın uygulanmadığı bir sistemdir.

En basit haliyle demek oluyor ki; Kurumlar Vergisi 32/A maddesindeki indirimli kurumlar vergisi sorusu “1 puan” iken Özel İletişim Vergisinin oranı sorusu da “1 puan”..

O halde çalışma gücümüzü zor olanı anlamaya çalışmak yerine öncelikle kolay olanı hafızaya kazımak faydalı bir sınav taktiği olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sınavlar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir.

Mesela; sınav tarihinden 3 ila 6 ay gibi sürelerden önce sınav ilanı yapmakta ve sınava girecek tüm adaylara geniş çalışma süresi ve sınavlara hazırlık imkanı sunmakta iken GİB sınav politikası değiştirilerek son dönemlerdeki sınav ilanlarının ortalama 45 günlük süreler nispetinde açıklandığı görülmektedir.

( Kurum tarafından sergilenen bu tutumunun ise mevzuat açısından her daim kendini hazır ve güncel tutan personelleri seçmek adına uyguladığı bir politika olabileceği varsayılmaktadır. )

Özellikle 2023 yılında gerçekleşen Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavlarında adaylara yöneltilen soruların – tabiri caizse kuru ezberden ziyade – yoruma dayalı ve ağırlık derecesi yüksek sorular ile soru sayısındaki beklenmedik değişimler de bunun bir göstergesi olmuştur.

Küçük Kanunları KÜÇÜMSEME..!.

Gelir, Kurumlar, VUK, 6183, KDV ve ÖTV Kanunlarının DIŞINDA kalan ve sınav ilanlarında yer alan tüm sınav konuları – bizim tabirimizle küçük kanunlar – 100 soruluk sınav pastasında yaklaşık 40 soruluk bir dilime hitap etmektedir.

Sınava hazırlık için yeterli süresi bulunmayan adaylar tarafından standart sapması olmayan bir sınavda yukarıda bahsi geçen 40 soruluk alana önem vermesi akıllıca olacaktır.

Küçük Kanunlar genellikle ezbere dayanan, biliyorsan doğru cevabı seçebileceğin, yoruma pek açık olmayan konulardır.

“Küçük kanunları” bir an önce eritmeniz sizi motive edecek ve sınava adapte olmanızı sağlayacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan tüm sınavlarda takriben 28 ayrı konu mevcuttur. Konuların bu denli fazla olması ve sınav için verilen sürelerin kısıtlı olması sebebiyle sınava girecek olan adaylar için stres hali tetiklenmektedir.

Ancak yapılan sınavların test usulü olması, yanlışın doğruları etkilememesi, yazmanın değil okuyarak işaretleme ile neticenin alındığı basit bir sınav sistemi olması da bardağın dolu tarafını bize göstermektedir.

TEK KAYNAK ÇOK TEKRAR

2017 yılında girmiş olduğum ilk Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı sınavımda konu anlatımlı yardımcı kaynak karmaşası içerisinde ders çalışmaya başlamış ve sınav temposunda gidişatın kontrolünü bir türlü sağlayamamıştım. Netice itibariyle geçme notu 70 iken 69 puan alarak bir soru yani bir puan ile kaybetmenin vermiş olduğu duygusal tecrübeyi tatmış olmak ağzımın tadını epeyce bozmuştu açıkçası.

Her adayın sınav çalışma tekniği farklı olsa da sınav adaylarının bu tecrübe ile karşı karşıya kalmamaları adına konu çalışacakları kaynaklarını tek çeşit olarak belirlemeleri tavsiye edilmekte, aynı kaynak üzerinden çok tekrar yaparak konuları özümsemeleri ve hafızalarına nakşetmeleri açısından da faydalı olacağı düşünülmektedir.

KARDEŞ KANUNLAR

Mevzuat çalışmalarınızı yaparken izlenmesi gereken konu akışını sizler için 6 GRUP şeklinde toplamış ve bunları KARDEŞ KANUNLAR olarak adlandırmış bulunmaktayız.

İsminden de anlaşılacağı üzere bu kardeş kanunlar ailevi genler gereği bazı noktalarda benzerlikler gösterebilmektedir.

Bahse konu benzerliklerde hataya düşmemek ve özellikle farkındalıklarımızı artırmak adına bahsedilen grupları kendi içerisinde Soru – Konu – Yanıt usulünde tamamladıktan sonra diğer gruba geçilmesi, adayların kanunlar arasındaki benzerlikleri ayırt edebilmesi için büyük önem arz etmektedir.

Unutmayın!. Yapılan mevzuat tekrarlarında iki tur dönmek ümit verir üç tur dönmek kazandırır.

Her şeyin gönlünüzce olmasını dileriz.